Kvarkenfisk Rovögern

Längst ut i skärgården 30 minuter sydost om Umeå, söder om Täfteå, i Rovögerns fiskehamn, bedrivs Kvarkenfisks verksamhet och som har utvecklats mycket positivt sedan starten 2011. I havsbandet i denna del av Kvarken, finns ingen liknade plats, 35 sjöbodar, hamn för ett 40 tal båtar, prisad surströmmingsfabrik, båtupptagningsramp, helikopterplatta, uppskattat utflyktsmål och konferens i en annorlunda stimulerande och rogivande havsmiljö.

Kvarkenfisks affärsidé

Kreativa mötesplatser, i en rogivande havsmiljö, som ger inspiration, reflektion och arbetsglädje och där vi serverar delikatesser direkt från havet.

  • För 6:e året i rad utsetts av White Guide till en av Sveriges bästa restaurangupplevelser
  • Visit Umeå med utmärkelsen ”Umekalv”
  • Gunnar Asplund har nominerats till ”Årets hantverksstipendiat” som tilldelas en hantverkare i vid mening som utmärkt sig genom sin yrkesskicklighet och innovationsförmåga och delas ut på Umeågalan
  • Nominerats till ”Årets Merroir Award” tillsammans med Esperanto, Stockholm, Fäviken Magasinet, Järpen/Åre, Tak och Unn, Stockholm. Merroir Award är en av de mest prestigefyllda utmärkelser inom White Guide eftersom det handlar om både kunskap, handlag och kreativitet inom en råvaruvärld som bara kommer att öka i betydelse, både på restauranger och i hushållen.

Kvarkenfisks resa

Gunnar Asplund började fiska i slutet av 70-talet och har sedan dess bedrivit fiske med egna båtar i Kvarken, Östersjön och på Nordsjön. Då han landade fisk bl.a. på Rovögern i början av 80-talet blev han förtjust i stället och stannade kvar genom att köpa ett gammalt ruckel och har sedan dess haft Rovögern som sin hemmahamn.

Då fisket och fiskförädling växte under 2000-talet uppförde han en större anläggning för vinterförvaring av båtar, fiskeredskap, fiskförädling, kyl- och frysrum samt en gårdsbutik som 2011 invigdes av dåvarande näringsminister Maud Olofsson.

2012 var fiskaren och entreprenören Gunnar Asplund redo för nästa steg. Enklare luncher började serveras på kajen under sommarmånaderna. Taket till nuvarande restaurang-byggnaden uppfördes för att inte behöva vara så väderberoende. Ortens mest kände kock Staffan Lindström gästspelade på Kvarkenfisk sommaren 2013 och bidrog i allra högsta grad till utvecklingen för verksamheten och området. Våren 2014 inglasades restaurangen och konferensdelen började utvecklas.

Inför julen 2013 började Kvarkenfisk servera sitt mycket omtyckta julbord och som idag har vuxit till över 2 000 julbordsgäster och 2019 har över 20 000 restaurang- och konferensgäster besökt Kvarkenfisk, som nu är en prisad konferens, restaurang- och julbordsupplevelse.

VÄLKOMMEN TILL FISKEKROGEN VID HAVET!